Paine – tarina, joka oli kerrottava

Meille Paine on tarina, joka on kerrottava; teos, joka on esitettävä. Teksti, joka vaikeista aiheistaan huolimatta oli helppo luoda. Nuoruusvuodet Forssassa ja siellä koettu kuulumattomuuden tunne niin kaupungissa kuin omissa nahoissakin tuntui luonnolliselta antaa hahmojen taakaksi tässä elämänvaiheessa. Tarinan työstäminen kesän helteissä oli ajoittain ahdistavaa, mutta myös puhdistavaa.

SIRU: “Hetkittäin kuvittelin kirjoittavani tarinaa 17-vuotiaalle itselleni – ikään kuin muistutuksena siitä, että jonain päivänä ymmärrys omasta identiteetistä selkenee ja paine alkaa pikkuhiljaa helpottaa.”


Tämän tarinan aika tulla ulos on juuri nyt, kun mieli on tarpeeksi vahva palaamaan sen ahdistuksen ja tukalan olon äärelle. Tunteille ja ajatuksille on nyt löytynyt sanoja, ja kokemuksen käsitteleminen on jo huomattavasti helpompaa. Itselleen on antanut – ainakin osittain – anteeksi ne typerät ja vahingollisetkin tavat, joilla etsi omaa paikkaansa.

TEIJA: “Palaan lavalle kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Tuntui tismalleen oikealta, että se tapahtuu juuri nyt, juuri tämän tarinan myötä. Juuri tässä teatterissa, omassa paikassani. Olen saanut löytää itseni uudelleen lavalla, omissa nahoissani. Tämä on tärkeintä, mitä olen tänä vuonna tehnyt.”

Tämä tarina ei ole ainutlaatuinen. Samankaltaisia kokemuksia löytyy monilta, yhtä keveitä, yhtä kipeitä. Kipeämpiäkin, toisin tavoin päättyneitä. Me olemme etuoikeutettuja, koska me saamme tehdä tämän näytelmän. Koska me saamme äänemme kuuluviin. Koska me olemme vielä tässä.


– Siru ja Teija

 

 


 

Paine on osa Oma paikka -teossarjaa, joka nähdään Tampereen Ylioppilasteatterissa 6.9.-30.9.2018.

 

Varaa liput