Haastattelussa TaYT:n entinen tuottaja Teija Ryhtä

Tampereen Ylioppilasteatteri etsii uusia tuottajia joukkoonsa!  Seuraavassa tekstissä teatterin entinen tuottaja Teija Ryhtä kertoo omista kokemuksistaan tuottajana.

 

”Tulin taloon syksyllä 2013. Ilmoittauduin tuottajaksi, vaikka minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta teatterituottamisesta. Ennen Tampereen Ylioppilasteatteria olin näytellyt n. viisi vuotta eräässä toisessa harrastajateatterissa, mutta koin, että näytteleminen ei ollut enää kiinnostavin teatterin osa-alue itselleni. Pääsin haastattelun kautta sisään, ja jälkikäteen kuulin, että kokemukseni yli 100 hengen ratsastustapahtumien järjestämisestä oli vakuuttanut haastattelijat. Muuta järjestämiskokemusta kannattaa siis haastattelussa korostaa!

 

Hyppäsin heti taloon sisään tultuani tuottajan saappaisiin. Ensimmäinen näytelmä, jonka tuotin, oli marraskuussa 2013 ensi-iltansa saanut Hirviön lahja. Tuottamisessa auttoi hyvä tuottajapari sekä silloinen teatterisihteeri, jolta saimme hyvän perehdytyksen. Ensimmäisen tuotantokokemuksen jälkeen tuntui siltä, että olimme hyvässä imussa, jossa pääsi taas tekemään entistä paremmin tuotantoa ja rakentamaan edellisessä tuotannossa opittujen asioiden päälle. Lähdimmekin heti tuottamaan seuraavaa näytelmää. Ensimmäinen vuosi oli todella palkitsevaa opettelun aikaa. Produktion mielenkiintoinen sisältö motivoi tuottajan työtä eikä pesti tuntunut raskaalta. Teatterissa oli aina joku, jolta kysyä, jos ei tiennyt, mitä lähteä tekemään. Koskaan ei tuntunut siltä, että jäi yksin asioiden kanssa, vaikka tuottajan työ oli lopulta melko itsenäistä.

 

Parasta tuottajana toimimisessa oli se, että näki näytelmän lähestulkoon koko kehityskaaren. Tuottajana näkee, miten näytelmä siirtyy käsikirjoituksesta näyttämölle, miten ihmiset ryhmäytyvät ja miten puvustaja ja lavastaja alkavat luoda visuaalista maailmaa lähes tyhjästä. Tuottaja pääsee nauttimaan tästä kaikesta. Oli myös mukavaa päästä muiden ihmisten kanssa miettimään, miten hyödyntää resursseja ja ratkaista mahdollisia ongelmia. Tuottajana oppii myös huomaamaan sellaisia pieniä yksityiskohtia, joita muut eivät ehkä osaa ajatella.

 

Pesti vaatii sosiaalisten taitojen käyttöä, diplomatiaa ja luovuutta sen suhteen, miten tarjota paras mahdollinen tila tehdä taidetta ja samalla pitää rajalliset resurssit mielessä. Haasteena on ihmisten vapaa-ajasta kilpaileminen. Tässä luovuus tulee peliin. Käytännössä harrastus on ollut siis asioiden järjestelyä, prosessien hallinnointia, sitä, että seuraa, mitä milläkin osa-alueella tapahtuu, koordinoi ja delegoi asioita, mahdollistaa muiden osa-alueiden mutkattoman toiminnan, on valmis ratkomaan erilaisia käytännön ongelmia, pitää produktiota esillä ja pitää yhteyttä teatterin ulkopuolisiin toimijoihin. Tuottajan työ on kaikkea, mikä ei näy katsojalle, mutta tekee teatterissa käymisestä sujuvaa.

 

En enää tuota pääohjelmiston näytelmiä, sillä omasta vapaa-ajastani kilpailevat tällä hetkellä opinnot ja työt. Ohjeistan ja mentoroin kuitenkin erittäin mielelläni uusia tuottajia. Sydämellisesti tervetuloa Tampereen Ylioppilasteatteriin!”

 

Teija Ryhtä, 26, valittiin Tampereen Ylioppilasteatterin jäseneksi syksyllä 2013. Hän tuotti aktiivisena ollessaan yhteensä viisi pääohjelmiston näytelmää, yhden musiikkiklubin sekä lukuisia Stand Up Underground -iltoja. Lisäksi Ryhtä vastasi menestyksekkäästi teatterin baarin toiminnasta ja oli mukana teatterin hallitus- ja kesätoimikuntatoiminnassa.

 

Tampereen Ylioppilasteatterin pääsykokeisiin ilmoittautuminen on auki 27.8. asti. Lisätietoa pääsykokeista: https://www.tayt.fi/2017/08/ilmoittautuminen-taytn-paasykokeisiin-alkaa-2-8-2017/